📲
Invest in NCR because of excellent supporting infrastructure and returns - says Mr. Kushal Dev Rathi, MD, The ECNON Group

Invest in NCR because of excellent supporting infrastructure and returns - says Mr. Kushal Dev Rathi, MD, The ECNON Group

Invest in NCR because of excellent supporting infrastructure and returns - says Mr. Kushal Dev Rathi, MD, The ECNON Group

Mr. Kushal Dev Rathi, Managing Director, The ECNON Group, is a self made Entrepreneur, who successfully carries a vast experience of more than a decade in the Port Folio of Sales & Marketing. He is one of the youngest entrepreneurs in India who has dared to dream big.

In the year 2012, Mr. Kushal Dev took a major decision of his career by collaborating with another real estate firm i.e. Nine O Nine realtors to form a new real estate company ECNON. Today with his immense dedication and devotion, he has earned himself a position of Managing Director in ECNON. Besides, he also holds an expertise in Leasing of Commercial properties as well as Sale Purchase of Agricultural land & Farm Houses.

Kushal Dev strongly believes that, “as progression is the law of nature, promotion is the law of career.” Adhering to this belief, he desires to take ECNON to great heights and give it a distinctive position in the field of Real Estate.

Mr. Kushal Dev Rathi had a one on one session with www.makaan.com and he shared his views on the latest trends of real estate market.

1. What is your medium term (9-12 months) outlook for the real estate market in India in general and Delhi/ NCR in particular?

Ans) Real Estate market has already emerged as a Global Commercial Industry, withstanding and emerging as a survivor after various ups and down in the market. With the announcement of latest RBI Policy, a positive affect in the sector is highly expected. The reduction in the Repo rate and Cash reserve Ratio (CRR) will certainly attract investors and buyers towards Realty sector. The country’s economic environment will improve in the year, assuring the consequent gain in momentum for real estate sector also. The most tangible benefits of development in micro and macro economic environment and its corresponding effect on the Indian real estate space will be seen in upcoming months.

2. How is real estate in North India different from rest of the country especially South and West markets?

Ans) North India Real Estate Sector is one of the strongest markets of India. According to recent surveys, the market has already accelerated its pace to increase its share in the overall GDP ratio. Delhi/ NCR & its adjoining regions like Manesar, Bhiwani etc. are the hubs where major migration is being witnessed as the key trend job opportunities and emerging MNCs are expanding their wings, which eventually attract the huge masses from all over the country. The areas sharing close proximity to Delhi are also benefited the most and have experienced a good escalation in the past.

3. What is your opinion on Farmhouses and their demand in Delhi/ NCR region?

Ans) Looking at the current scenario, Farmhouses are much in demand for having a feeling of extended house in a peaceful region. From a hectic lifestyle people look for a chaos free environment, a place where they can feel a sense of peace. People also want to get indulged in some activities to gain & rejuvenate solace. Thus, the demand is increasing day by day which is eventually a value added asset for a buyer. Unlike old times, when farmhouses were considered as luxury products to be consumed after retirement, at present, even youth is considering the product as one of the best investment options. India has certainly come forward with regard to its investment determinants.

4. Having completed projects in Delhi/NCR, which of the cities do you think property buyers should opt for investment purpose purely?

Ans) From a buyer’s point of view- he/she should look to invest in properties which can fulfill the investor’s basic requirements within preset budget. Having said that, we feel buyers should invest in cities like Noida, Greater Noida, Noida Extension, Ghaziabad, Gurgaon etc. because of excellent supporting infrastructure and the expected returns on investment are quite high.

5. What policies do you look forward to from the Government and RBI that will be a relief for property across India?

Ans) Although, recent policies by RBI gave some relaxation to developers and investors but this is not enough. The decision is in favour of the economy but there are many other reforms that we expect from Government and RBI. To ensure the consistent growth in realty sector and to contain inflation, RBI needs to continue to ease fund supply position, quarter on quarter for the realty sector.

6. As a developer, what are your expectations from the Union Budget 2013?

Ans) Union Budget has always been an event of high expectation. We anticipate Union budget to bring better reforms and investment-friendly policies that will boost the growth in Real Estate Sector.

7. Does the latest cut in repo rate somehow benefit the sector? If so, how?

Ans) Reduction in repo rate by 25 basis points (bps) and Credit Reserve Ratio is a good initiative towards easing out financial stress in financial markets and increasing their liquidity. Banks have already lowered the interest rate on Home loans attracting investors and buyers. This is a positive move to boost investment as well as demand in Real estate sector.

8. What is the current trend in the Commercial Real Estate Market? How are developers meeting the increasing demand of the corporate sector? Which are the upcoming corporate bases?

Ans) With robust growth in industrialization, Commercial real estate market is gaining momentum as it draws the interest of the investors. The huge demand for houses is leading to the growth of investment and interest in real estate whereas surplus money supply, stock market gains and policy changes are adding to the trend in favour of the real estate sector.

9. What can the home buyer/ property buyer expect from ECNON Group over the next 1-2 years?

Ans) ECNON has always aimed at the varied needs of its customers. We initiated our journey with the vision to stay, grow, evolve and replicate. In near future we ensure to set new benchmarks in the sector by delivering projects with unmatched quality.

Last Updated: Thu Feb 14 2013

Similar articles

@@Fri Jul 05 2019 13:15:19